Ingrediënten

10 stronken witloof, 4 uien, 2 aardappelen, 2 eetlepels zacht currypoeder, 2 l kippen- of groentebouillon, verse tijm, enkele peterseliestengels, verse laurier, 2 deciliters room, een klontje boter, peper, zout, 2 plakken gerookte zalm, 1 scheutje sherry

• Aan de slag met een helpende keukenprins of keukenprinses!
• Pel de uien en snipper ze grof. Verhit een klontje boter in een ruime kookpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
• Schil de aardappels en snij ze in grote stukken. Voeg ze toe aan de kookpot met uien en laat alles een paar minuten stoven. Zet het vuur lager.
• Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, als garnituur voor de soep. Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje.
• Voeg de currypoeder toe aan de groentjes en roer goed om zodat de currysmaak goed kan worden opgenomen.
• Voeg de kippen- of groentebouillon toe en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur. Mix de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
• Proef de soep en kruid ze af naar smaak met een beetje peper en wat zout.
• Voeg als laatste de room toe aan de soep.

Afwerking: Snij de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Hou de snippers in een potje. Snij de plakjes gerookte zalm in fijne stukjes. Als extraatje kan je ook nog een scheutje sherry toevoegen aan de soep voor extra smaak. Serveer in elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

Alternatief: Je kan de zalm vervangen door garnalen indien gewenst.